Turken vanaf juni visumvrij naar EU

De Europese Commissie vindt dat Turken vanaf eind juni visumvrij naar de Europese Unie mogen reizen, op voorwaarde dat Ankara de laatste vijf wettelijke criteria vervult. Het politiek zeer gevoelige dossier komt nu op de tafel van de lidstaten en het Europees Parlement terecht. 

Het vooruitzicht dat Turken zonder visum naar Europa kunnen reizen, maakt deel uit van het Europees-Turks akkoord over de vluchtelingencrisis. De voorwaarde is wel dat Turkije aan alle 72 wettelijke criteria voldoet. Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, maakte woensdag bekend dat Ankara nog (slechts) vijf criteria moet vervullen. Daarom stelt hij aan de Raad en het Parlement voor om de visumvereisten af te schaffen als tegen eind juni ook die laatste stappen gezet zijn.

De Commissie stelt wel vast dat het praktisch niet haalbaar is om alle Turken een biometrisch paspoort te geven wanneer de visumvereisten over enkele weken zouden wegvallen. Daarom wordt met een tussenoplossing gewerkt. Hoe dan ook zullen enkel de houders van zo'n paspoort zonder visum naar Europa mogen reizen, benadrukte Timmermans.