1e Afrikaanse olifant geboren in Benelux

In het Nederlandse safaripark Beekse Bergen, vlakbij Tilburg, is in de nacht van dinsdag op woensdag een olifantje geboren. Moeder Punda en het jong, een meisje dat de naam Madiba heeft gekregen, maken het goed. Het is de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant in de Benelux ooit, claimt het safaripark.

Punda was maar liefst 680 dagen (bijna 23 maanden) drachtig. Dat is lang voor olifanten. Het olifantenjong gaf meteen een teken van leven en ging vlug op zijn pootjes staan. Punda is erg zorgzaam met Madiba, zo laat het safaripark weten.

Het is voor het eerst dat in Beekse Bergen een olifantje wordt geboren. In de Benelux is het zelfs de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant. Als de dierenarts groen licht geeft, kan het kraambezoek beginnen. Bezoekers zouden de baby-olifant donderdag al kunnen bekijken.

Nelson Mandela
De naam van het olifantje Madiba verwijst naar de traditionele stamnaam van Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika die eind 2013 overleed. De naam Madiba werd en wordt door velen liefkozend als bijnaam gebruikt voor Mandela, die bekendstond om zijn strijd tegen apartheid.

Kai-Mook
Mama Punda (23) raakte in de zomer van 2014 drachtig in de dierentuin van het Duitse Wuppertal, in het kader van het Europese fokprogramma. De lange 'zwangerschap' van 680 dagen is een record in dat programma.

Het is de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant in de Benelux ooit. In de Antwerpse Zoo werd op 17 mei 2009 Kai-Mook geboren, maar dat is een Aziatische olifant. Kai-Mook verblijft sinds medio juni 2012 in Planckendael.