100.000 vluchten voor bosbrand Canada

Zo'n 100.000 inwoners hebben de Canadese stad Fort McMurray moeten verlaten door hevige bosbranden. De autoriteiten lieten de stad evacueren toen de brand de eerste huizen van de stad bereikte.

De bosbranden aan de noordzijde verspreiden zich snel en Fort McMurray staat volledig onder een verplicht evacuatiebevel, met uitzondering van het meest zuidelijke gebied rond de luchthaven. "Het is een stresserende situatie voor de mensen die in deze omstandigheden hun huis moeten verlaten", zei de premier van Alberta, Rachel Notley. "Op dit moment zijn er geen slachtoffers of gewonden te betreuren", aldus Notley, die toevoegde dat het ziekenhuis gisterenavond geëvacueerd werd.

Aanvankelijk werd de evacuatie beperkt tot een tiental wijken, maar omdat de brand zich daarna verder verspreidde, werd beslist de hele stad te evacueren. "Het gaat waarschijnlijk om de grootste evacuatie die ooit heeft plaatsgevonden in onze provincie", zo zei Notley.

Snelweg afgesloten en vluchten afgelast
In het zuidelijke deel van de stad werd de snelweg afgesloten en op de luchthaven werden veel vluchten geannuleerd. De reeds aangekomen passagiers werden naar een nabijgelegen hotel gebracht. In samenwerking met de federale overheid wordt de optie van een luchtbrug bekeken. "Als deze uitzonderlijke maatregel genomen moet worden, dient die uiteraard in de eerste plaats om mensen met medische problemen naar andere medische voorzieningen te brengen", legde Notley uit.

De Canadese premier Justin Trudeau bood Notley hulp van de federale overheid aan en vroeg iedereen om naar de orders van de brandweer te luisteren. "Ik denk aan de mensen die getroffen werden door de brand in Fort McMurray (...). Wees voorzichtig en volg de evacuatiebevelen", zo zei hij op Twitter.