Dossier President Trump

Cruz stopt en laat weg open voor Trump

De Republikein Ted Cruz stapt uit de race naar het Witte Huis. Dat heeft hij aangekondigd in een toespraak na zijn zware nederlaag bij de voorverkiezing in Indiana. Indiana werd beschouwd als de laatste kans voor Ted Cruz en John Kasich om de nominatie van koploper Donald Trump tegen te houden. Daarmee lijkt de weg helemaal open te liggen voor de Republikeinse nominatie van Trump als presidentskandidaat.

"Vanavond, het spijt me om het te zeggen, lijkt het erop dat het pad naar het presidentschap zich heeft gesloten. We hebben samen alles gegeven in Indiana, maar de kiezers hebben een andere weg gekozen. Daarom schorten we, met pijn in het hart maar met een grenzeloos optimisme voor de toekomst van onze natie, onze campagne op", zei Cruz tegen zijn aanhangers in Indiapolis.

Volgens voorlopige resultaten (93% van de stemmen) heeft Trump 53% van de stemmen gehaald, tegen 37% voor Cruz en 8% voor Kasich. De nederlaag van Cruz kwam er ondanks de afspraak die hij maakte met Kasich dat die laatste geen campagne zou voeren in Indiana, om zo tegen te gaan dat Trump de nominatie zou binnenhalen. Eind april maakte hij ook -uitzonderlijk vroeg- bekend dat Carly Fiorina zijn running-mate zal worden als hij de Republikeinse kandidaat zou worden, maar ook die stap heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd.

Weg open voor Trump 
Ondertussen heeft de voorzitter van de Republikeinen Trump al uitgeroepen tot "vermoedelijke Republikeinse kandidaat voor het presidentschap". De grote winnaar van de dag Trump noemde Cruz, die hij eerder op de dag nog als leugenaar bestempelde, na zijn aankondiging "een verdomd goede tegenstander".

"Hij heeft een geweldige toekomst voor de boeg, dus ik wil Ted feliciteren. En ik weet hoe hard het is, het is hard. Ik heb ook sommige momenten gehad dat het er niet zo goed uitzag, en dat was geen goed gevoel, dus ik begrijp hoe Ted zich voelt, en Heidi en hun mooie familie. Hij was een sterke tegenstander", aldus Trump, die benadrukte dat hij campagne zal blijven voeren en uitkijkt naar de voorverkiezingen in Nebraska en West-Virginia, en dat hij de strijd tegen Democrate Hillary Clinton nog zal opvoeren.

Kasich stopt niet
John Kasich kondigde eerder op de dag al aan dat hij niet uit de race zal stappen, maar het is voor hem mathematisch gezien niet meer mogelijk om voldoende afgevaardigden binnen te halen voor de Conventie. "De senator is in de running op basis van sterke conservatieve principes en zijn ideeën maken deel uit van de brede Republikeinse partij. De uitspraken van 'mad hatter' Donald Trump behoren niet tot de hervormde conservatieve beweging, en we blijven strijden om hem de nominatie te ontzeggen", zei hoofdstrateeg van Sanders John Weaver aan The Guardian. "Er staat te veel op het spel: de ziel van de Republikeinse partij en van Amerika".

Cruz verzamelde in totaal 565 afgevaardigden in 11 staten, en won onder meer de allereerste caucus in Iowa. Ondanks zijn successen bij de evangelische christenen en sociale conservatieven, slaagde hij er niet in om zijn achterban uit te breiden en de strijd te voeren tegen de onvoorspelbare Trump, die hem consequent "lyin' Ted" noemde. 

Bekijk ook: