Duidelijke taal van John Kerry over Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vandaag president Bashar al-Assad met "repercussies" bedreigd indien zijn regering het nieuwe staakt-het-vuren overtreedt waarover Moskou en Washington momenteel overleggen.

Die wapenstilstand moet met name gelden voor de Syrische stad Aleppo. Daar bestoken regeringstroepen het door rebbelen bezette stadsdeel. Het overige deel van de stad is in overheidshanden. Vandaag lieten veertien burgers het leven na beschietingen van het “regeringsdeel” van de stad. Kerry zwakte op een persconferentie in het State Department zijn dreigement wel af: "Ik geloof niet dat het regime in Damascus dat wil", zei hij. Overigens maakte Kerry amper duidelijk aan welke repercussies hij zoal denkt.

Duidelijkheid
Moskou heeft intussen Washington nogmaals gevraagd, duidelijk te maken wie nu eigenlijk "terroristen" zijn en wie "(gematigde) rebellen". In het rebellendeel van Aleppo zwaait Jabhat al-Nosra de scepter en dat is een filiaal van al-Qaida - terroristen. Het al-Nosrafront werkt daar en elders samen met bewegingen als Jaish al-Islam en Ansar al-Sham, die volgens de Russen ook terroristen zijn, terwijl het Westen en de Golflanden hen bij de "gematigden" rekenen. Via die "gematigden" raken de "terroristen" wel aan Westers wapentuig.