Eerste 'Zikadode' op Amerikaanse grond

Er is een eerste dode door het zikavirus gesignaleerd op Amerikaans grondgebied, meer bepaald op Puerto Rico. Dat heeft de Amerikaanse dienst volksgezondheid vrijdag laten weten. De patiënt had te weinig bloedplaatjes in het bloed en overleed aan de complicaties daarvan.

De gezondheidsdiensten onderzochten iets meer dan 6.000 vermoedelijke gevallen van het zikavirus op Puerto Rico, Amerikaans grondgebied in het oosten van de Caribische Zee, tussen 1 november 2015 en 14 april 2016. Bij 11 pct wees laboratoriumonderzoek op een infectie met het zikavirus.

De wetenschappers van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) waarschuwen voor een mogelijke explosie van infecties met het zikavirus op Puerto Rico. Honderdduizenden mensen zouden getroffen kunnen worden.

Het zikavirus wordt overgedragen door muggen, maar mensen kunnen het ook seksueel overdragen. Baby's kunnen als gevolg van het virus microcefalie ontwikkelen, waarbij de schedel en de hersenen van de foetus zich onvoldoende ontwikkelen.