13 doden bij helikoptercrash Noorwegen

Bij de helikoptercrash in Noorwegen zijn alle dertien inzittenden omgekomen. Dat maakten de Noorse hulpdiensten bekend. De helikopter stortte rond de middag neer voor de westelijke kust. Het toestel vervoerde arbeiders van een olieplatform in de Noordzee.

Aan de westkust van Noorwegen is vrijdagmiddag een helikopter neergestort. Volgens getuigen was er een luide explosie te horen en zijn er inzittenden in zee gevallen. Naar verluidt waren 11 passagiers en 2 bemanningsleden aan boord van de helikopter. Aanvankelijk was nog sprake van 15 tot 17 inzittenden.

"Het rotorblad is gevonden, terwijl onderdelen van de helikopter zijn gelokaliseerd op zes, zeven meter onder de waterlijn", zei de woordvoerder van het reddingscoördinatiecentrum in Sola, Anders Bang Andersen, eerder al.

Een grote zoek- en reddingsoperatie is op het getouw gezet, zowel in zee als op land. Volgens Andersen was kort voor de middag (12 uur Belgische tijd) een noodsignaal opgepikt. De helikopter was op weg van het olieplatform Gullfaks B naar Bergen. Dat platform wordt uitgebaat door het Noorse energiebedrijf Statoil.