Dossier Strijd tegen IS

GoPro toont hoe het is om te vechten bij IS

Het Koerdische Peshmergaleger heeft beelden verspreid vanop een GoPro-camera die ze op de helm van een gesneuvelde IS-strijder vonden. Op de video zijn jihadisten te zien in het heetst van de strijd tijdens een aanval op Koerdische troepen. En dat verloopt opvallend chaotischer dan in de propagandafilmpjes van Islamitische Staat: de mannen kibbelen met elkaar, roepen in paniek en klungelen met de oorlogswapens.

Het filmpje start met een man die vermoeilijk een zelfmoordaanslag gaat plegen in een zwaar gepantserde wagen. De man die filmt, roept “Moge Allah je als martelaar ontvangen” en andere strijdmakkers nemen afscheid.

Gekibbel en geklungel
Vervolgens tonen de beelden hoe drie IS-strijders in een voertuig Koerdische stellingen beschieten. Het gaat er erg chaotisch aan toe en de mannen geven commentaar op elkaars vechttechnieken. Vooral de jihadist met de naam Abu Hajer krijgt het zwaar te verduren. Zijn strijdmakkers roepen dat hij beter moet mikken en hoger moet schieten. Ook de anderen lijken te klungelen met de zware oorlogswapens.

Uiteindelijk wordt hun voertuig zelf getroffen door geschut. De mannen kruipen uit de auto en proberen weg te sluipen. Maar uiteindelijk worden ze neergeschoten door de Koerdische troepen. Wanneer de Peshmergastrijders hun wapens komen weghalen, vinden ze ook de GoPro.