Opnieuw bommen op ziekenhuis in Aleppo

Minstens twintig personen zijn om het leven gekomen bij bombardementen op een ziekenhuis in het gebied dat onder controle staat van de rebellen in de Syrische stad Aleppo. Dat zeggen activisten.

Gevechtsvliegtuigen troffen het Al-Qudosziekenhuis in de wijk Al-Sukari in Aleppo woensdagavond, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde ngo. Onder de doden zijn drie kinderen en Wassim Mouaz, de laatste kinderarts in de regio. Na veertien bombardementen is het ziekenhuis nu buiten werking.

Een lokaal lid van de ngo Civiele Bescherming Syrië, de zogenaamde "White Helmets", zegt dat het bombardement het ziekenhuis heeft getroffen en gebouwen waarin medische staf huisde. "Veel mensen liggen nog onder het puin. Mogelijk komen we uit op vijftig doden", zei de vrijwilliger, Abdel-Rahman.

Het is nog onduidelijk van welk land de gevechtsvliegtuigen zijn. Sinds 22 april zijn er nu al zeker 139 personen om het leven gekomen bij gevechten tussen het regime en rebellen in Aleppo, zegt het Observatorium, dat steunt op een netwerk van activisten in Syrië. Onder de doden zijn naar verluidt 22 kinderen.

Internationaal bemiddelaar Staffan de Mistura riep donderdag nog de Verenigde Staten en Rusland op om het staakt-het-vuren in Syrië en de VN-vredesonderhandeingen te redden. Een wapenstilstand, die door de VS en Rusland werd bemiddeld, ging in februari in. Maar de voorbije weken laaide het geweld in Syrië weer op.

"Aanslag ronduit schandalig"
Artsen zonder grenzen roept op om de waanzin in Aleppo dringend te stoppen. De toestand daar was al dramatisch en de aanval op het ziekenhuis vannacht is schandalig.