Koeien 2 weken vast in truck aan Turkse grens

Aan de Bulgaars-Turkse grens heeft twee weken een vrachtwagen met een zeventigtal Belgische runderen geblokkeerd gestaan. De dierenrechtenorganisatie Gaia trok gisteren aan de alarmbel om de "onaanvaardbare" leefomstandigheden van de dieren, die opgesloten blijven in de vrachtwagen, aan te klagen. De dieren zijn nu overgebracht naar stallingen in Bulgarije. Een dier werd dood aangetroffen.

Gaia verspreidde beelden om de erbarmelijke leefomstandigheden van de dieren aan te tonen. "De toestand waarin de dieren zich bevinden was onaanvaardbaar", zo klaagt Gaia-directeur Ann De Greef aan. "De dieren kregen amper water of eten. En ze lieten de runderen gewoon in hun eigen stront staan."

De dieren zouden nu zijn overgebracht naar stallingen in Bulgarije. Een dier werd dood aangetroffen in het bovenste laaddek. Wat er verder met de runderen zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Onregelmatigheid
De runderen waren op vrijdag 8 april uit België vertrokken en hadden vijf dagen later de Bulgaars-Turkse grens bereikt. Maar de Turkse autoriteiten beslisten daar om de dieren niet binnen te laten, omdat de documenten voor het transport wegens een administratieve onregelmatigheid niet in orde waren.

“Fout bij FAVV”
Gaia wijst daarvoor het Federaal Voedselagentschap met de vinger. "Er is een verkeerde datum op de documenten gezet, waardoor het leek alsof de termijn voor de verplichte quarantaineperiode al overschreden was. FAVV weigert dat nu recht te zetten", stelt De Greef. Ook Has Food, de onderneming die de export regelt, spreekt over een certificaat dat fout werd ingevuld door het Voedselagentschap.

Het FAVV zelf wil evenwel niet ingaan op de aard van de administratieve onregelmatigheid. "We hebben contact gehad met de Turkse veterinaire dienst om het probleem op te lossen, maar zij aanvaarden dat niet.” De dieren zijn nu overgebracht naar stallingen. Aangezien de onderhandelingen nog lopen, ga ik hier niet verder op in”, aldus woordvoerster Lieve Busschots.

"Niet allereerste transport"
Volgens Gaia ging het om het allereerste veetransport naar Turkije, sinds de aankondiging van het akkoord door federaal minister van Landbouw, Willy Borsus, in november vorig jaar. Busschots van het FAVV ontkent dat. "Aangezien de voorwaarden zo strikt zijn, gaat het niet om grote aantallen, maar het is zeker niet het eerste."