Over twee jaar een tripje naar Mars?

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX wil over twee jaar een onbemande ruimtecapsule naar Mars sturen. Dat heeft het bedrijf van Elon Musk in een tweet bekendgemaakt. Als de plannen slagen, is dit de eerste onderneming die een ruimtevaartuig op een andere planeet laat landen.

In de tweet laat SpaceX weten dat het meerdere ‘Red Dragons’ naar Mars wil sturen. Red Dragons zijn een aangepaste versie van de capsules die nu al voorraden naar het ruimtestation ISS brengen. De Red Dragons hebben acht ingebouwde raketmotoren, deze kunnen tijdens bemande vluchten de capsule van de draagraket wegschieten als er iets mis zou lopen bij de lancering. De draagraketten kunnen ook gebruikt worden om de capsule bij de afdaling op Mars te laten afremmen.

Grote uitdaging
Op Mars landen, is een van de grootste uitdagingen omdat de planeet een heel ijle atmosfeer heeft en afremmen met een hitteschild daardoor lastiger is, vooral door de zware ladingen. De ingebouwde raketmotoren kunnen nu voor de vertraging zorgen die nodig is om zacht te landen.

NASA
De oprichter van SpaceX, Elon Musk, die ook oprichter is van PayPal en Tesla, hoopt op een neerzetting op Mars. Maar hij is niet de enige, ook NASA wil naar Mars. Maar de ruimtevaartorganisatie denkt op z’n vroegst om vanaf 2030 mensen naar de rode planeet te kunnen sturen.