Dossier Terreur in Parijs

Hier wordt Abdeslam vastgehouden

Abdeslam zit opgesloten in afzondering in een gevangenis in de Parijse regio. Dat heeft de Franse minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas gezegd. Hij zit in de gevangenis van Fleury-Mérogis is, een dertigtal kilometer ten zuiden van Parijs.

Fleury-Mérogis is de grootste gevangenis van Europa. "Hij zal bewaakt worden door een toegewijd bewakingsteam, bestaande uit geharde bewakers, opgeleid voor de opsluiting van gevaarlijke en gereputeerde gevangenen", klinkt het. Abdeslam zou er mogelijk verblijven op de vierde verdieping waar plaats is voor 17 ‘speciale’ gedetineerden en er nu al tien verblijven. Hij wordt dus de elfde.

"Abdeslam mag gaan wandelen"
Maar er komt meteen ook kritiek. Jérôme Massip, secretaris-generaal van de vakbond van de cipiers in Frankrijk, zegt dat Abdeslam in zijn cel wel degelijk een raam zal hebben en noemt het woord ‘isolement’ “hypocriet”. In Franse media zegt hij dat Abdeslam wel degelijk nog contact kan hebben met andere gedetineerden als hij dat wil. Hij zal er het ‘gebruikelijke’ regime ondergaan. Abdeslam zal 23 uur van de dag in zijn cel zitten en een uur mogen wandelen in het vizier van zijn bewakers. De cel zal een dubbele deur hebben, het licht zal er uit zijn en meermaals per dag zal de cel worden doorzocht.

Voor het eerst zal er wel ook camerabewaking in zijn cel hangen. Dat is een primeur voor de gevangenis.

Vergiftigd geschenk
De Franse gevangenisdiensten zouden trouwens allerminst blij zijn met de komst van Abdeslam. "Een echt vergiftigd geschenk", zo citeert BFTMV woensdag de Franse gevangenisdiensten over de komst van de man. 

Fleury-Mérogis is volgens de Franse nieuwszender de grootste gevangenis van Europa en herbergt reeds individuen met het profiel van Abdeslam. Bijvoorbeeld Djamel Beghal die geldt als de 'goeroe' van Chérif Kouachi, de veronderstelde dader van de aanslag op het satirisch blad Charlie Hebdo, en Amedy Coulibaly, de vermoedelijke gijzelnemer aan de Porte de Vicennes in Parijs.

Bekijk ook: dit is de gevangenis waar Abdeslam nu opgesloten zit: