Dossier Terreur in Parijs

Eerste beelden: Abdeslam komt aan in Parijs

Terreurverdachte Salah Abdeslam is vanmorgen onverwacht door België overgeleverd aan de Franse autoriteiten. Abdeslam werd in alle vroegte in Beveren opgepikt en per helikopter naar Parijs gevlogen. Hij werd meteen overgebracht naar het justitiepaleis in Parijs. Drie wagens met geblindeerde ruiten reden, onder politiebegeleiding, het justitiepaleis binnen.

Enkele weken geleden liet zijn advocaat Sven Mary nog weten dat Abdeslam zich verzet tegen een uitlevering aan Frankrijk. "We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt", klonk het toen. "De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen, we moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk."

Volgens verschillende Franse media is hij om 9.05 uur in Frankrijk aangekomen met een helikopter op de luchtmachtbasis van Vélizy-Villacoublay, in het zuidoosten van Parijs. Daarna werd hij meteen naar het justitiepaleis in Parijs gereden. Hij zou in handen zijn van de Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN) en vanmiddag voorgeleid worden bij de Franse onderzoeksrechter.

Zijn overlevering gebeurde in het grootste geheim. Noch zijn Belgische advocaat, Sven Mary, noch zijn Franse advocaat, Frank Berton, was op de hoogte. Volgens die laatste is de overlevering op initiatief van België, aangezien hij in handen was van de Belgische justitie.

Bekijk ook: