Apple: eerste keer in 13 jaar minder omzet

Voor het eerst sinds 13 jaar heeft het Amerikaanse technologiegigant Apple een omzetdaling. De dalende verkoop van iPhones zou de doorwegende factor zijn voor de zakkende kwartaalomzet. Dat heeft de multinational bekendgemaakt.

Apple heeft in januari al gewaarschuwd voor een dalende omzet. De zwakkere vraag in China en andere opkomende landen doen het bedrijf geen goed. Ook de opkomst van rivaliserende smartphonebedrijven duwen de vinger nog dieper in de wonde.

De verkoop van de iPhone is voor Apple van essentieel belang. Het maakt immers twee derde deel uit van de omzet van het technologieconcern. De vorige keer dat de verkoop van Apple daalde, was in 2003. In die tijd was de ‘PowerMac’ de bestseller van het bedrijf. En de iTunes Music Store was toen nog niet gelanceerd.

Het aandeel Apple heeft de laatste tijd aan waarde ingeboet door zorgen over een zwakkere verkoop van iPhones. Wall Street reageerde teleurgesteld op de cijfers. Het aandeel van Apple zakte met vijf procent, maar blijft op kop als meest gegeerde aandeel met een marktwaarde van 579 miljard dollar.