30 jaar na Tsjernobyl: radioactieve melk

Er zijn nog steeds sporen van radioactiviteit gevonden in melk uit Wit-Rusland. De koeien die vlak bij de Oekraïense grens leefden, raakten destijds besmet met radioactiviteitsstralen na de kernramp van Tsjernobyl in 1986 en geven nu dus nog steeds radioactieve melk. Dat heeft het Amerikaanse agentschap Associated Press bevestigd. Bovendien bevat de melk een dosis radioactiviteit die tien maal hoger is dan wettelijk toegelaten in Wit-Rusland.

Een groep reporters van Associated Press kregen melk van een Wit-Russische veehouder aangeboden. De veehouder woont op nog geen 50 kilometer afstand van het Oekraïense stadje Tsjernobyl. Hij verkoopt zijn melk aan een lokale melkfabriek, Milkavita.

“Daar zit geen gevaar in”, probeerde de boer hen gerust te stellen toen hij hen een glaasje melk aanbood. Het groepje reageerde met argwaan en stuurde de melk door naar een laboratorium voor onderzoek. Na een test zijn sporen van radioactiviteit gevonden.

10 keer meer radioactiviteit dan toegelaten
De lokale melkfabrikant Milkavita levert niet alleen zuivelproducten aan Wit-Rusland, maar ook aan buurland Rusland. De test, die uitgevoerd werd door een onafhankelijke labo, heeft bewezen dat er tien keer meer radioactiviteit in zat dan wettelijk toegelaten door Wit-Rusland. Maar het fabriek beschouwde het als onmogelijk. “Dit kan niet kloppen”, zegt een chef van het bedrijf. “Wij voeren onze eigen testen. Er zal wel een vergissing gebeurd zijn in het labo”, klinkt het.