Dossier President Trump

Voorsprong Trump & Clinton nog groter

Zoals verwacht zijn Donald Trump en Hillary Clinton de grote winnaars van de voorverkiezingen in de vijf Amerikaanse staten gisteren. Trump won overtuigend in alle vijf staten, Clinton in vier van de vijf. De voorverkiezingen werden gehouden in de oostelijke staten Maryland, Pennsylvania, Connecticut, Delaware en Rhode Island.

Volgens de voorlopige resultaten haalt Trump in Connecticut, Delaware, Rhode Island en Pennsylvania 60 procent of meer van de stemmen, en laat hij zijn tegenstanders dus ver achter zich. Toch moet hij nog afwachten hoe groot zijn voorsprong zal zijn, aangezien hij nog steeds niet zeker is dat hij de nodige 1.237 afgevaardigden zal verzamelen, zeker nu zijn tegenstanders Ted Cruz en John Kasich besloten hebben tegen hem samen te spannen. Indien dat niet het geval is, is de kans groot dat hij toch niet verkozen wordt als presidentskandidaat, omdat hij niet populair is bij de traditionele Republikeinen. 

Over en uit voor Sanders
Clinton won zoals verwacht in Connecticut, Delaware, Maryland en Pennsylvania, en moest enkel Rhode Island aan haar tegenstander Bernie Sanders afgeven. Vooral de verkiezing in Pennsylvania was belangrijk, omdat daar 189 afgevaardigden te verdienen waren. Daar won ze volgens voorlopige resultaten met 56 procent. In Maryland (95 afgevaardigden) wint ze met 64%, in Delaware (21) met 60% en in Connecticut (55) met 50%, tegen 48% voor Clinton. In Rhode Island (24), wint senator van Vermont Bernie Sanders met 55 procent.

Volgens RealClearPolitics.com beschikt Clinton al minstens over 2.097 afgevaardigden voor de Conventie, en komt ze dus heel dicht bij de 2.382 afgevaardigden die ze nodig heeft om als kandidaat genomineerd te worden. Voor Bernie Sanders is dit mathematisch onmogelijk geworden. Hij verklaarde in een persbericht wel dat hij nog in de race zal blijven "omdat de mensen in elke staat het recht moeten hebben om te stemmen op de kandidaat die zij willen".

"Meer dat Democraten verenigt dan verdeelt"
In haar overwinningsspeech in Philadelphia roept Clinton op om de Democratische partij te verenigen. "Met jullie hulp, gaan we terugkomen naar Philadelphia voor de Democratische Nationale Conventie met de meeste stemmen en de meeste afgevaardigden", aldus Clinton in haar toespraak na haar overwinning in drie staten.

"We zullen onze partij verenigen om deze verkiezing te winnen en een Amerika bouwen waar we allemaal tezamen kunnen opklimmen, waar we elkaar opheffen in plaats van elkaar naar beneden te halen", zegt ze, en voegt toe dat er meer elementen zijn die de Democraten verenigen, dan die hen verdelen. "Ik feliciteer het team van senator Sanders en zijn miljoenen aanhangers om het geld dat binnen de politiek op een onrechtvaardige manier is verdiend te veroordelen, en om te wijzen op de ongelijkheden die overwonnen moeten worden. Ik weet dat we er samen kunnen geraken", aldus Clinton nog.

Vrouwenkaart
De Democrate haalde ook uit naar Donald Trump, die haar er onlangs van beschuldigde dat ze de "kaart van de vrouw speelt". "Als het gevecht voor gezondheidszorg voor vrouwen, betaald familiaal verlof en gelijke lonen betekent dat ik de kaart van de vrouw speel, dan doe ik dat graag", zei ze nog.

Bekijk ook: