Dossier President Trump

Is de buit binnen voor Clinton?

De staten aan de Amerikaanse oostkust kiezen vanavond en vannacht hun presidentskandidaat. Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island zijn de vijf staten die hun stem gaan uitbrengen vannacht. Voor Donald Trump en Hillary Clinton ziet het er goed uit, zij liggen overal op kop in de peilingen. Als Clinton overtuigend kan winnen, dan is ze zo goed als zeker van de nominatie bij de Democraten.

Er staan nu 384 kiesmannen op het spel. "Clinton heeft nog 20% nodig, dat zal ze nu nog niet allemaal binnenhalen maar toch zal ze heel goed scoren", denkt Greet De Keyser. "Sanders heeft laten weten dat hij de resultaten van morgen afwacht. Je kan je afvragen waarom hij nog volop meedoet. Als het niet voor een nominatie is, dan kan hij nog wel zijn positie versterken binnen de Democratische partij."

Kasich en Cruz samen tegen Trump

Kasich en Cruz spannen samen tegen Turmp. Maar werkt die actie wel? "Het kan misschien nog werken tijdens de volgende campagnes. Kasich heeft al aan Cruz beloofd om in Indiana geen campagne te voeren, zodat hij geen andere concurrentie heeft dan Trump. En omgekeerd heeft Cruz beloofd om geen campagne te voeren in New Mexico en Oregon. Op die manier hopen Kasich en Cruz om naar een open conventie te gaan in juli. Winnen van Trump kan sowieso niet meer", zegt Greet De Keyser.