Dossier Terreur in Parijs

2 mannen bekennen: "Moesten aanslagen plegen in Parijs"

Een Algerijn en een Pakistaan, die in oktober op het Griekse eiland Leros werden opgepakt, hebben bekend dat zij normaal gezien ook een 'missie' moesten vervullen in Parijs voor Islamitische Staat. Dat schrijft de Washington Post. De twee verdachten reisden naar Europa tussen de vluchtelingen, in het gezelschap van twee terroristen die zich in Saint-Denis op 13 november opbliezen.

Het gaat om de 29-jarige Adel Haddadi en de 22-jarige Muhamad Usman. Ze werden gerekruteerd in Syrië door een zekere Abu Ahmad om Parijs aan te vallen, samen met twee Iraakse broers die zich nabij het Stade de France lieten ontploffen. Dat bekende Haddadi aan de Oostenrijkse politie op 12 februari. 

Van Griekenland naar Oostenrijk
De vier mannen verlieten Syrië eind september en gingen via Turkije naar Griekenland. De twee broers konden hun tocht vanuit Leros voortzetten, maar Adel Haddadi en Muhamad Usman werden opgepakt nadat hun vals paspoort aan het licht was gekomen. Zij verlieten de gevangenis op 28 oktober en kwamen in Oostenrijk aan op 14 november, de dag na de aanslagen. Daar vroegen ze ook asiel aan.

De valse Syrische paspoorten die bij de lichamen van de twee Irakezen in Parijs waren aangetroffen, en de bevestiging dat ze op 3 oktober in Leros waren aangekomen, alarmeerden de speurders. Ze konden op 10 december de twee voormalige metgezellen oppakken in een vluchtelingenkamp in Salzburg.

Treintickets Parijs
Hun laatste zoekopdracht op het internet had te maken met treinbiljetten naar Parijs. De twee mannen hadden geld gekregen van Abu Ahmad toen ze in de cel zaten. Het telefoonnummer van die laatste is aangetroffen bij het lijk van een kamikaze aan het Stade de France en bij een naaste van Abdelhamid Abaaoud, tijdens een operatie in Athene na de ontmanteling van de cel van Verviers.

Bekijk hier de video van The Washington Post: