Raket met Belgische satelliet naar ruimte

Na drie mislukte pogingen is het dan toch raak: de Sojoez VS14-raket werd gisteravond laat gelanceerd. Aan boord is er ook Belgische spitstechnologie, in de vorm van een nanosatelliet. De lancering gebeurde vanop de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana.

Slechte weersomstandigheden en technische problemen maakten dat de lancering van de raket drie keer werd uitgesteld. Gisteren kon de raket dan toch vertrekken, met succes. En daar mag België trots op zijn. De Sojoez-draagraket brengt namelijk drie Cubesats (nanosatellieten in de vorm van een kubus) naar de ruimte, waaronder de OUFTI-1, die door studenten uit het Luikse is ontwikkeld en gebouwd. De studenten van de Universiteit van Luik en van enkele hogescholen uit de regio ontwikkelden de nanosatelliet in het kader van het programma "Fly your Satellite" van ESA, dat studenten wil warm maken voor wetenschappen.

De OUFTI-1 is een kubus van 10 centimeter, weegt 1 kilogram en produceert 1 watt energie. De eerste Belgische nanosatelliet, die is voorzien van onder meer zonnepanelen en een telecommunicatiesysteem, zal dienen als relais voor wie D-STAR, een digitaal communicatieprotocol van radioamateurs, gebruikt. Daarnaast zal de satelliet zonnepanelen met een hoog rendement testen. De OUFTI-1 wordt in een baan rond de aarde gebracht, tussen de 450 en 660 kilometer van de aarde, en heeft normaal gezien een operationele levensduur van twee jaar.