Dossier Aardbeving Nepal

1 jaar na de aardbeving in Nepal

Het is dag op dag een jaar geleden dat Nepal werd opgeschrikt door een verwoestende aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. 9.000 mensen stierven, 22.000 raakten gewond, 800.000 huizen werden verwoest en evenveel gezinnen waren van de ene op de andere dag dakloos. Tientallen hulporganisaties trokken naar het land om er te helpen. Maar de eigenlijke heropbouw laat nog steeds op zich wachten. Een overzicht.

25 april 2015. Nepal, India, Bangladesh en de omliggende landen worden opgeschrikt door een zware aardbeving. Het epicentrum ligt ongeveer 170 kilometer ten westen van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Vooral Nepal wordt dus getroffen. Al snel duiken er amateurbeelden op die de verwoesting tonen. Daarmee wordt ook snel duidelijk dat de aardbeving zeker duizenden dodelijke slachtoffers maakte.

Lawines
Door de beving ontstaat ook een reeks lawines op de Mount Everest, onder meer vlakbij het basiskamp van de beklimmers. De weersomstandigheden maken het lang onmogelijk om bij het kamp te geraken en mensen te redden. Ook de Belg Jelle Veyt is net op het moment van de aardbeving de Mount Everest aan het beklimmen, maar overleeft de lawine.

Slachtoffers pas na dagen gered
Door de zware verwoesting duurt het uren, zelfs dagen om mensen van onder het puin te halen. De hoop op overlevenden wordt steeds kleiner, maar toch lijken er nog mirakels te bestaan. Zo wordt een baby nog na uren gered en zelfs na acht dagen wordt een man van meer dan 100 jaar van onder het puin gehaald.

In totaal vallen er bijna 9000 doden en meer dan 22.000 gewonden. De huizen van 800.000 mensen zijn compleet verwoest, waardoor ze van de ene op de andere dag dakloos worden.

VTM NIEUWS-journalist: "Nooit gezien"
Ook VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeledonck trekt naar Nepal om er verslag uit te brengen. Hij kan zelf maar moeilijk geloven wat hij ziet als hij het district Gorkha bereikt, het gebied dat het zwaarst getroffen werd. “Dit heb ik nog nooit gezien, er stonden hier 150 huizen, maar ik tel er nu nog maar vijf.”

Ook de Nepalese gids van Thomas Van Hemeledonck verliest zijn dochter. Ze vinden haar lichaam terug onder de brokstukken.

Naschokken
Het blijft niet bij die ene aardbeving, want de aarde in Nepal beeft nog door naschokken. Op 12 mei volgt er een tweede aardbeving, met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Huizen die nog recht stonden na de eerste aardbeving, storten nu in. Er vallen een 30-tal doden en meer dan duizend gewonden.

Belgen in Nepal
Op het moment van de eerste aardbeving bevinden zich ook 220 Belgen in Nepal. Pas na enkele dagen kunnen de meesten van hen terugkeren naar ons land. Over enkelen is er lang geen nieuws, maar uiteindelijk vallen er geen Belgische slachtoffers.

Kritiek op Belgische B-Fast
Tientallen internationale reddingswerkers vertrekken naar Nepal om er te helpen. Ook het Belgische B-Fastteam (‘Belgian First Aid & Support Team’) wordt opgeroepen om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving. Na heel wat problemen, komt er wel heel wat kritiek op het late optreden van B-Fast. Onder meer de reddingswerkers begrijpen niet waarom er beslist was om geen veldhospitaal mee te nemen.

Trage heropbouw
Een jaar na de aardbeving groeit de woede in het land in de Himalaya over het trage tempo van de wederopbouw. Volgens het Rode Kruis leven nog altijd 4 miljoen mensen op straat. De trage heropbouw van het land heeft vooral te maken met het geruzie binnen de regering.

De internationale gemeenschap verzamelde 4 miljard dollar, maar onenigheid tussen de politieke partijen over de controle van dat geld hebben de verdeling van de middelen in de war gestuurd. De meerderheid van de slachtoffers van de aardbeving in Nepal heeft maar een bescheiden eerste uitkering gekregen.

Ook het toerisme in het Zuid-Aziatische land staat nog altijd op een laag pitje. Nochtans is het een belangrijke bron van inkomsten voor Nepal. Dat buitenlanders wegblijven, is te wijten aan de vernieling van veel toeristische bezienswaardigheden in de hoofdstad Kathmandu door de aardschok. Ook het klimtoerisme in de Himalaya kreeg zware klappen: de aardbeving van vorig jaar en de verschillende lawines en sneeuwstormen die in 2014 aan 42 klimmers het leven kostten, schrikken de trekkers af.