N-Korea lanceert raket vanop duikboot

Het Noord-Koreaanse leger heeft klaarblijkelijk een ballistische raket afgevuurd vanaf een onderzeeër in de Japanse Zee (Oostzee). Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zaterdag laten weten. De raket vloog zo'n dertig kilometer ver, maar de lancering "lijkt mislukt te zijn", aldus de zegsman. Noord-Korea bevestigt de lancering, die wel succesvol zou zijn geweest.

De nieuwe test komt er te midden van de toenemende spanningen in de regio. In het licht van nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad vanwege het omstreden atoomprogramma van Pyongyang en een grootschalig manoeuvre van de Verenigde Staten samen met Zuid-Korea heeft Noord-Korea de laatste tijd raketten van verschillende types getest. Een woordvoerder van het Amerikaanse State Department noemde de test zaterdag een "flagrante inbreuk" op de resoluties van de Veiligheidsraad.

Noord-Korea heeft bevestigd dat de raketlancering wel degelijk heeft plaatsgevonden, en dat ze succesvol was, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA. Dat meldt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf aanwezig was op het "belangrijke evenement" en benadrukt dat Pyongyang nu over de mogelijkheden beschikt op zijn tegenstanders in Zuid-Korea en de Verenigde Staten aan te vallen, "zonder waarschuwing en wanneer het maar wil".

Volgens Zuid-Korea is de lancering echter mislukt, omdat de raket een afstand van ten minste 300 kilometer kan afleggen, maar toch slechts 30 kilometer ver vloog.