De Croo: 'Enige kans voor onze generatie'

Op de zetel van de Verenigde Naties in New York ondertekenden vandaag vertegenwoordigers van 171 landen het klimaatakkoord van Parijs. Namens België nam vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo de honneurs waar. "Dit is allicht de enige kans voor onze generatie om het leven van miljoenen te veranderen en de planeet waarop we leven te beschermen."

Vier maanden na de euforie van Parijs zijn vertegenwoordigers van meer dan 170 landen neergestreken op de VN-hoofdzetel voor een symbolische hoogmis die nogmaals moet onderstrepen dat de wereld het tijdperk van de vervuilende energie achter zich wil laten. Nooit eerder ondertekenden zoveel landen op één dag tijd een nieuw internationaal akkoord. "Dit is een historisch moment", glunderde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Behalve de VN-baas gaven ook de Franse president François Hollande en VN-klimaatambassadeur Leonardo Di Caprio acte de présence. Hollande, gastheer in Parijs, zette als eerste zijn handtekening. China en de Verenigde Staten, de twee grootste vervuilers ter wereld, werden vertegenwoordigd door vicepremier Zhang Gaoli en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Voor België trok De Croo naar New York. Hij bestempelde het akkoord van Parijs samen met de agenda van Addis Abeba (over ontwikkelingsfinanciering, nvdr) en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen als drie recente mijlpalen die een "gemeenschappelijk engagement weerspiegelen om een betere, meer welvarende en meer stabiele wereld te bouwen".