Vredesgesprekken Jemen op donderdag

De aanvankelijk voor maandag aangekondigde vredesgesprekken tussen de strijdende partijen in Jemen zullen uiteindelijk donderdag van start gaan in Koeweit. Dat verklaarde Stephane Dujarric, een woordvoerder van de Verenigde Naties die in het conflict bemiddelen.

De vredesonderhandelingen moeten een oplossing vinden voor het conflict tussen de door Saoedi-Arabië gesteunde Jemenitische regering en de Houthi-rebellen die, gesteund door Iran, het regime van president Abd Rabu Mansour Hadi bestrijden. De gesprekken hadden normaal gezien maandag moeten starten, maar werden uitgesteld nadat de delegaties die de rebellen en hun bondgenoten vertegenwoordigen, niet waren komen opdagen.

Het conflict in Jemen bereikte vorig jaar een hoogtepunt toen de zittende president Hadi het land ontvluchtte en zijn bondgenoot Saoedi-Arabië luchtaanvallen tegen de rebellen lanceerde. Deze campagne deed de levensomstandigheden in het zo al arme Arabische land zienderogen dalen. Ook extremistische groeperingen als al-Qaïda en Islamitische Staat hebben van het machtsvacuüm geprofiteerd om delen van het land in te nemen.