Dossier President Trump

Verkiezingen VS: wie won wat en waar?

Dankzij de voorverkiezingen in New York hebben Donald Trump en Hillary Clinton er in één klap veel kiesmannen bij. Maar zijn de kaarten nu al geschud? En hoe staan de kandidaten van beide partijen ervoor? Hieronder de tussenstand:

In tegenstelling tot andere jaren, is de race nog steeds niet gelopen. In New York stonden heel wat kiesmannen op het spel, daarom was die staat ook zo belangrijk. Met de overwinning in hun thuisstaat New York hebben Trump en Clinton een grote stap voorwaarts gezet naar de nominatie. Toch is ze nog steeds niet veiliggesteld voor de kandidaten.

Nog even samenvatten: de afgevaardigden die de kandidaten achter zich krijgen in de verschillende staten, hebben ze nodig om voor hen te stemmen tijdens de Nationale Conventie, waar de kandidaat voor beide partijen wordt gekozen.

Kiesmannen bij Republikeinen
Trump staat nu, na de voorverkiezingen in New York, op 845 afgevaardigden - hij heeft er 1237 nodig om te winnen. Ted Cruz staat op 559 en kan mathematisch haast niet meer winnen. John Kasich heeft er op dit moment 147.

Kiesmannen bij Democraten

Bij de democraten ligt Clinton op kop met 1893 kiesmannen - ze is dus bijna aan de 2383 die ze nodig heeft. Sanders heeft er nu 1180.

En wie won tot nog toe in welke staten?

Tot 14 juni staan er nog verschillende voorverkiezingen op de agenda, met een van de belangrijkste op 7 juni in de staat Californië. De Republikeinse Conventie vindt plaats van 18 tot 21 juli, de Conventie van de Democraten van 25 tot 28 juli. Pas daarna weten we met zekerheid wie het tegen wie opneemt.