Dossier President Trump

Trump en Clinton winnen in New York

Donald Trump en Hillary Clinton hebben zoals verwacht de voorverkiezing in hun thuisstaat New York gewonnen. Bij de Republikeinen is op dit moment het grootste deel van de stemmen geteld, daar leidt Trump met 60,1%, gevolgd door John Kasich (25,1%) en Ted Cruz (14,7%). Bij de Democraten zou Clinton zowat 60% van de stemmen halen, tegenover 40% voor Bernie Sanders. Ze doorbreekt zo de reeks overwinningen van haar rivaal Bernie Sanders, die de vorige zeven voorverkiezingen op zijn naam schreef.

Trump heeft een ruime overwinning nodig om in de running te blijven om voldoende afgevaardigden te halen om op de Conventie in juni genomineerd te worden als presidentskandidaat. Bij de Republikeinen zijn in New York 95 afgevaardigden te verdienen.

Ook voor de Democraten is New York een belangrijke staat. Niet alleen door het aantal afgevaardigden dat er te verdienen is (291), maar ook omdat de twee kandidaten een sterke band hebben met New York. Clinton was jarenlang senator voor New York, terwijl Sanders geboren is in Brooklyn.

"Geen echte race meer"
"We gaan op een heel hoog niveau eindigen en meer afgevaardigden halen dan eender wie had verwacht, zelfs niet in hun wildste dromen", zei Trump in zijn overwinningstoespraak in de Trump Tower. “We zijn zo sterk en ik kan gewoon niet wachten. Statistisch gezien is Ted Cruz uitgeschakeld en we wonnen miljoenen meer stemmen dan hem.” De Republikeinse presidentskandidaat ziet ook niet in waarom de komende staten zoals Pennsylvania en Maryland een probleem zouden vormen. ‘”Deze staten hebben grote economische problemen en ik ga die oplossen.”

Trump richtte zijn peilen ook op Cruz, die een zware nederlaag leed in New York, nadat hij enkele weken geleden de "New Yorkse waarden" had aangevallen. "Er is geen echte race meer. Senator Cruz is mathematisch gezien bijna uitgeschakeld", klonk het. Cruz verklaarde dan weer in Philadelphia dat hij blijft focussen op de eenheid van zijn partij en zo het verschil maakt tegenover Trump.

"Persoonlijke overwinning"
In haar overwinningsspeech in Manhattan noemde Hillary Clinton de overwinning in New York "persoonlijk". "Ik ben jullie dankbaar dat jullie me de grote verantwoordelijkheden die samengaan met het presidentschap toevertrouwen", klonk het. "En aan alle mensen die senator Sanders steunden, ik geloof dat er veel meer is dat ons verenigt, dan dat ons verdeelt." Ze benadrukte ook dat de overwinning in zicht is.

"Blijven strijden"
Hoewel de Democraat Bernie Sanders de vorige zeven voorverkiezingen op zijn naam schreef, wordt het met de overwinning van Clinton in New York, zo goed als onmogelijk om aan de nodige 2.382 afgevaardigden te komen om de Democratische kandidaat te worden op de Conventie. Volgens de website Realclearpolitics.com wint Clinton minstens 104 afgevaardigden in New York, tegen 85 voor Sanders.

Sanders reageerde op zijn nederlaag door op Twitter vooruit te kijken naar de vijf voorverkiezingen van volgende week in Pennsylvania, Maryland, Delaware, Connecticut, en Rhode Island. Volgens zijn campagnemanager zal de senator van Vermont blijven strijden tot het bittere einde, ondanks de oproep van Clinton om zich te verenigen.

Californië
Voor Hillary Clinton wordt het nu bijna onmogelijk om van de troon gestoten te worden door Sanders. Of de Republikein Donald Trump zelf mathematisch gezien nog goed genoeg in de race staat, zal pas blijken na de laatste voorverkiezing in Californië op 7 juni, waar 172 gedelegeerden op het spel staan, en waar het "winner takes it all"-principe geldt: wie er de voorverkiezing wint, krijgt alle kiesmannen van die staat.

"Nominatie nog niet binnen"
Donald Trump en Hillary Clinton hebben zoals verwacht de voorverkiezing in hun thuisstaat New York gewonnen. "Maar voor geen van beide is de nominatie nu al veilig gesteld", zegt VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser.

"Beide moeten nog heel wat kiesmannen achter hun naam krijgen, maar voor Hillary Clinton wordt het nu bijna onmogelijk om van de troon gestoten te worden door Sanders." Volgens De Keyser is de buit ook voor Trump nog niet binnen en blijft de race spannend. "Hij moet het nu nog goed doen in de volgende staten zoals bijvoorbeeld Maryland, voor hij zeker is van de 1200 stemmen die hij nodig heeft."