IS voert ‘creatieve boetes’ in

De terreurgroep Islamitische Staat bedenkt creatieve boetes om hun inkomensverlies te compenseren. De boetes zijn heel divers: het kan gaan van 'wie geen vraag kan beantwoorden over wat in de Koran staat moet een geldboete betalen' tot 'een exit-taks als je een stad verlaat'. Door onder meer terreinverlies is het inkomen van IS met 30 procent gekrompen. Dat schrijft The Independent op basis van nieuwe ramingen door het onderzoeksbureau IHS.

De financiële tegenslag voor de terreurorganisatie komt door onder andere de aanzienlijke grote terreinen die ze verloren hebben. Door de inkomens die slinken, zoekt IS een andere manier om aan geld te geraken.

Zo moeten nu vrachtwagenchauffeurs een wegentaks betalen, het installeren van een schotelantenne is niet langer kosteloos en iedereen die zijn stad verlaat moet een zogenaamde ‘exit-taks’ betalen. Als de bewoners niet op een vraag kunnen antwoorden over wat in de Koran staat, kan ook dat hen duur komen te staan. Volgens het IHS zouden nu ook lijfstraffen vervangen kunnen worden door een geldboete.

Rijkste terreurorganisatie
In 2014 was de Islamitische Staat de rijkste terreurorganisatie ter wereld, volgens onder andere het Amerikaanse blad Forbes. Hun jaarlijkse omzet van minstens 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) hebben ze binnengehaald door onder meer oliesmokkel, afpersing en mensenhandel. De eerste plaats zouden ze nu moeten afstaan aan een andere terreurgroep Hamas.

Oliesmokkel
IS zou tienduizenden olievaten dagelijks verkocht hebben op de zwarte markt. Ook al zou de olie 40 procent tot 75 procent goedkoper verkocht worden dan de reële marktwaarde, het zou de terreurgroep dagelijks zo’n 3 miljoen dollar (2,65 miljoen euro) opleveren. Naast olie verkopen ze ook katoen en oude kunstschatten die ze vinden na hun roversjachten.

Afpersing
Een andere manier van inkomen van de Islamitische Staat is mensen afpersen. Zo worden buitenlanders gekidnapt en wordt er om losgeld gevraagd. Jaarlijks wordt er 110 miljoen euro op buitgemaakt.