Overlevers aanslag lopen Boston Marathon

Gisteren vond de jaarlijkse Boston Marathon plaats. Voor de overlevers van de aanslagen, intussen drie jaar geleden, was het een grote dag. Ze overwonnen hun obstakels en hebben de finish van de loopwedstrijd opnieuw gehaald. Een mijlpaal.

De ene verloor een been, de andere zal een leven lang last hebben van een schouderblessure. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: het zijn overlevers. En dat hebben ze gisteren bewezen op de jaarlijkse Boston Marathon.

Patrick Downes, één van de overlevers, getuigde: “Terrorisme is pervers. Het is een desillusie dat deze terroristen denken dat ze op deze manier gerechtigheid brengen. Zo werkt het niet. Liefde en vrede is de ultieme rechtvaardigheid”.

Ook Adrianne Haslet-Davis liep mee. Zij verloor drie jaar geleden haar linker onderbeen. Ze stond die dag in 2013 als toeschouwer aan de kant. Een jaar na de aanslag rende Adrianne de laatste meters van de Boston Marathon mee met haar broers, met hulp van een prothese. Vorig jaar danste ze de finish over op hoge hakken en in een baljurk. Dit jaar rende ze als eerste overlevende de hele marathon.

Doodstraf voor dader
Vorig jaar veroordeelde de Amerikaans volksjury één van de daders, Dzjochar Tsarnajev, tot de doodstraf. Hij pleegde samen met zijn oudere broer Tamerlan de bomaanslag. Tamerlan Tsarnajev werd in de nasleep van de bomaanslag tijdens een klopjacht door de politie doodgeschoten.

Bij de bomaanslag aan de finish van de marathon in Boston op 15 april 2013 vielen drie doden en 260 gewonden.