Beelden tonen gruwel in Syrische Daraya

Amnesty International drukt ons bij de start van een nieuwe ronde vredesgesprekken in Genève met de neus op de feiten. Ze brengen een filmpje naar buiten uit de belegerde stad Daraya in Syrië. Het toont de schrijnende realiteit die de inwoners er dagdagelijks doorstaan. De stad Daraya, niet ver van de Syrische hoofdstad Damascus, wordt geteisterd door bomvaten die worden afgevuurd door de Syrische regering. 

Daraya wordt al sinds januari 2014 met de regelmaat van de klok getroffen door bomvaten, gevuld met explosieven, metalen scherven en/of chemische wapens. In totaal zijn er sinds 2014 door de bomvaten al 42 doden, onder wie 17 kinderen, gestorven. 

“Ze willen me vermoorden”
Het filmpje bevat nooit eerder vertoond beeldmateriaalgefilmd tussen 2014 en 2016 door de lokale bevolking. Er wordt getoond hoe de Syrische regering bommen laat vallen en complete buurten vernielt. De bewoners, inclusief ouderen en kinderen, omschrijven welke terreur ze dagdagelijks moeten doorstaan.

Het meest confronterende moment is wat een jong meisje antwoordt wanneer men haar naar de bommen vraagt. “Ze willen me vermoorden”, zegt ze. In een andere scène ligt een gewond jongetje naast het lijk van zijn broertje die gestorven is door een bomaanval. Hij huilt en smeekt zijn broertje om hem niet te verlaten.

Dit geweld komt nog bovenop de blijvende belegering van de stad, die humanitaire hulp onmogelijk maakt. Sinds november 2012 zijn er geen hulpkonvooien meer binnengeraakt. Met deze beelden wil de organisatie de internationale gemeenschap aansporen om meer druk uit te oefenen op de Syrische regering. De nog overblijvende burgerbevolking in Daraya heeft dringend nood aan humanitaire hulp, maar dat is momenteel onmogelijk.

Opgepast, de beelden zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers.