Syrische oppositie schort deelname vredesoverleg op

De Syrische oppositie heeft haar "formele" deelname aan de vredesgesprekken in Genève opgeschort. Dat heeft VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura (foto) gezegd.

"Ik heb kennis genomen van de intentie (van de oppositie) om haar formele deelname aan de onderhandelingen in het Paleis (der Naties) op te schorten om uiting te geven aan haar ontevredenheid en ongerustheid omtrent de verslechtering van de humanitaire situatie" en schendingen van het staakt-het-vuren, zei de VN-gezant. Zij (de oppositie) "hebben niettemin hun intentie te kennen gegeven in Genève te blijven en op mijn verzoek deel nemen aan technische discussies" in hun hotel".

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin waren het anderzijds over de telefoon eens om het beëindigen van de vijandelijkheden in Syrië kracht bij te zetten, zo heeft het Kremlin bekendgemaakt. Beide landen willen ook toegang tot humanitaire hulp verzekerd zien.

Het staakt-het-vuren was door de VS en Rusland geïnitieerd. Poetin vertelde Obama dat de "gematigde" oppositie in Syrië meer afstand moet nemen van terreurorganisatie Islamitische Staat alsmede van het al-Qaidafiliaal Jabbat al-Nusra. De baas van Kremlin benadrukte tevens de noodzaak om de Syrische grens met Turkije te sluiten.