Mogelijke afzetting Rousseff dichterbij

Nadat de voorzitter van de Arbeiderspartij de nederlaag van de regering al had toegegeven, heeft de Braziliaanse Kamer van Volksvertegenwoordigders zondag nu ook officieel met een tweederdemeerderheid voor de afzetting van president Dilma Rousseff gestemd. Dat betekent dat de mogelijke afzetting van Rousseff nu in de Senaat gestemd zal worden. Die zal beslissen of Rousseff voor 180 dagen geschorst zal worden.

De leider van Rousseffs Arbeiderpartij Jose Guimaeres gaf eerder al de nederlaag van de regering toe bij de stemming. Er waren 342 van de 513 stemmen nodig om de afzettinsgprocedure door te sturen naar de Senaat.

In het parlement was gejuich te horen toen zondagavond om 23.07 uur de 342ste ja-stem viel. Elke afgevaardigde kreeg bij het uitbrengen zijn stem de tijd om een korte toelichting te geven. Na een emotionele stemming van maar liefst vijf uur viel de beslissende stem. Uiteindelijk stemden 367 volksvertegenwoordigers voor een afzetting en 137 linkse en extreemlinkse afgevaardigden stemden tegen. Zeven parlementsleden onthielden zich, drie anderen kwamen niet opdagen.

Rousseff wordt door de oppositie verdacht van machtsmisbruik. In de Senaat volstaat eind april een gewone meerderheid om Rousseff 180 dagen te schorsen, en haar eventuele afzetting juridisch verder uit te spitten. In oktober is wel weer een tweederdemeerderheid nodig voor een definitieve afzetting. Indien Rousseff het veld moet ruimen, neemt vicepresident Michel Temer de macht over.

Voorzitter van de Arbeiderspartij Jose Guimaraes verklaarde nog dat zijn partij "met de Senaat zal praten, zodat die de acties van de putschisten corrigeert, die werden uitgevoerd door mensen zonder morele autoriteit".

Rousseff, die beschuldigd wordt van fraude met overheidsgelden, zowel tijdens haar verkiezingscampagne als om de slechte economische situatie in haar land te verdoezelen, heeft altijd ontkend dat ze misdaden heeft gepleegd, en spreekt van een constitutionele staatsgreep. Ze liet al weten dat ze tot het allerlaatste moment zal strijden.