Tumult rond afzetting Rousseff

In de Braziliaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers is de zitting begonnen waarbij de verkozenen des volks zullen stemmen over een eventuele afzetting van president Dilma Rousseff. Daarbij ontstond tumult in het parlement. Het kan nog uren duren vooraleer de uitslag bekend is.

Er zijn 342 van de 513 stemmen nodig om de afzettinsgprocedure door te sturen naar de Senaat waar eind april een gewone meerderheid volstaat om Rousseff 180 dagen te schorsen, en haar eventuele afzetting juridisch verder uit te spitten. In oktober is wel weer een tweederde meerderheid nodig voor een definitieve afzetting. Indien Rousseff het veld moet ruimen, neemt vicepresident Michel Temer de macht over.

Volgens het nieuwsportaal O Globo zouden er in het "lagerhuis" 350 stemmen voor zijn, 131 tegen en 32 verkozenen des volks zonder mening. Het kan uren duren eer de uitkomst van de stemming bekend is, zegt de Britse openbare omroep BBC. Elke afgevaardigde moet zich immers kort kunnen uiten. Het Spaanse persbureau EFE en het Franse AFP verwachten het resultaat voor maandag 02.00 uur Belgische tijd.

Tumult
In de hoofdstad Brasilia hebben zich ondertussen voor- en tegenstanders van de presidente verzameld. In het parlement zelf kwam het al tot tumultueuze scènes tussen aanhangers en tegenstanders van de president van de linkse Arbeidspartij PT die kuiperijen inzake de begroting wordt aangewreven. Afgevaardigden van de PT riepen 'er zal geen putsch' zijn en toonden een banner waarop stond 'Weg met Cunha'.

Kamervoorzitter Eduardo Cunha is een motor achter de afzettingsprocedure, hoewel hijzelf de aanname van vijf miljoen dollar smeergeld wordt aangewreven. Samen met Temer maakt hij deel uit van de Democratische Beweging (PMDB) die met de regering heeft gebroken.