Meer dan 200 doden na beving Ecuador

Bij de verwoestende aardbeving van zaterdagavond in Ecuador zijn nu al 272 mensen om het leven gekomen. Er zijn ook meer dan 2.000 gewonden. Dat heeft president Rafael Correa zondagavond (plaatselijke tijd) laten weten.

Manabí is een van de regio's van Ecuador die het ergst getroffen is door de aardbeving. Volgens de laatste informatie zijn minstens 238 personen omgekomen bij de zware aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter in Ecuador.

Gevangenen ontsnappen
Door de zware aardbeving konden honderd gevangenen ontsnappen uit de gevangenis. Dat deelde de Ecuadoraanse minister van Justitie Ledy Zuñiga mee via Twitter. Ongeveer dertig gevangenen zijn intussen alweer gevat na hun ontsnapping uit de gevangenis van Portoviejo, in de westelijke provincie Manabí, klinkt het.

Tsunamialarm 
De aardbeving vond volgens het USGS plaats op 28 kilometer van de stad Muisne, en op 173 kilometer van hoofdstad Quito. Het epicentrum bevond zich op een diepte van 10 kilometer en er werd een tsunamialarm afgekondigd. Het Pacific Tsunami Warning Center waarschuwt voor golven tussen 0,3 en één meter hoog langs de kust van Ecuador, Colombia, Costa Rica, Panama en Peru.

De afgelopen 48 uur werd ook Japan getroffen door een reeks aardbevingen in het gebied van Kumamoto, op het eiland Kyushu dat ook grenst aan de Stille Oceaan. De sterkste beving had volgens het Japanse Meteorologisch Agentschap een magnitude van 7,3. De aardbevingen zorgden er voor zware verwoestingen, branden en aardverschuivingen.

Onwaarschijnlijke reddingsactie
Er duiken beelden op van een spectaculaire reddingsactie na de aardbeving in Ecuador. In de stad Quayaquil is een verkeersbrug ingestort door de krachtige beving. Heel wat auto’s kwamen onder de constructie terecht, maar omstaanders merken nog tekenen van leven in een van de wagens.

Met man en macht proberen ze de platgedrukte wagen van onder de brug te halen. Dat lukt uiteindelijk ook. Volgens lokale media zou één man in de wagen omgekomen zijn, maar een andere met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht zijn.