Dossier Vluchtelingencrisis

Deze 12 vluchtelingen neemt paus mee

Paus Franciscus heeft het Griekse eiland Lesbos bezocht in kader van de vluchtelingen-problematiek. Hij heeft 12 Syrische vluchtelingen meegenomen naar Vaticaanstad. Dat meldt persagentschap Reuters.

Het gaat om drie moslimgezinnen, allemaal Syrische vluchtelingen, die mee op het vliegtuig zijn gestapt richting Vaticaanstad. Twee komen uit Damascus, één uit Deir Azzor, een plaats die in door terreurorganisatie Islamitische Staat gecontroleerd gebied ligt. Hun huizen werden gebombardeerd.

"De Paus wilde een welkomstgebaar maken naar de vluchtelingen. Daarom nodigde hij drie families van Syrische vluchtelingen uit op zijn vliegtuig naar Rome. In totaal gaat het om 12 mensen waarvan zes kinderen", heeft het Vaticaan laten weten. Analisten zien de geste van de paus als een steunbetuiging aan Athene en als kritiek op een beleid van afgrendelen en het sluiten van de grenzen in Europa.

Het Vaticaan zal voor de vluchtelingen zorgen, in eerste instantie via de katholieke ngo Sint-Egidiusgemeenschap. De Griekse televisie zond het vertrek van het pauselijke vliegtuig uit.

Reis van verdriet
De leider van de rooms-katholieke kerk vertoefde op het eiland in het gezelschap van de Grieks-orthodoxe patriarch Bartolomeos en van Ieronymos, de orthodoxe aartsbisschop van Athene. Ze hebben honderden asielzoekers ontmoet, een gezamenlijke verklaring ondertekend en gebeden voor de mensen die op hun vlucht hun leven in de Egeïsche Zee hebben verloren.

"Het is een reis die wat verschilt van de andere. Een reis gemarkeerd door verdriet. We zullen te maken krijgen met de ergste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog", had de Argentijnse leider nog in het vliegtuig gezegd.

Bekijk ook: