Naschok van 7,3 in Japan eist 19 levens

Bij de krachtige aardbeving die vrijdag het Japanse eiland Kyushu heeft getroffen, zijn minstens negentien mensen omgekomen en meer dan duizend gewond, zo hebben de autoriteiten zaterdag bekendgemaakt.

"Op vele plaatsen zijn er branden uitgebroken en grote gebieden werden zwaar beschadigd", zo zei een woordvoerder van de Japanse regering. Daarnaast zijn ook 76 mensen bedolven door het puin, waarvan mogelijk nog mensen in leven zijn. De regering gaat zo'n 20.000 militairen ter plaatse sturen, aldus de woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat de kerncentrales in de buurt van het epicentrum normaal functioneren. De openbare omroep meldt verder dat een dorp moest geëvacueerd worden door de aardbeving, en volgens persagentschap Kyodo zitten meer dan 200.000 gezinnen zonder stroom.

Persagentschap Jiji meldt dat de luchthaven van Kumamoto moest gesloten worden, omdat het plafond van de terminal was ingestort. Aanvankelijk werd gezegd dat de aardbeving een magnitude van 7,0 had, maar dat is bijgesteld naar 7,3. Daarmee was de aardbeving heviger dan die van donderdag, die negen mensenlevens eiste en zo'n duizend mensen verwondde. De waarschuwing voor een tsunami op een deel van de westkust van Kyushu is opgeheven, maar de overheid vraagt de bewoners wel om waakzaam te blijven.

Japan ligt op het punt waar vier tektonische platen samenkomen, en wordt daardoor regelmatig getroffen door aardbevingen. De bouwvoorschriften zijn er echter zo streng dat ze zelden schade veroorzaken.