Merkel laat Duitse komiek vervolgen

De Duitse regering heeft het licht op groen gezet voor een formeel gerechtelijk onderzoek tegen Jan Böhmermann, de Duitse satiricus die in een gedicht de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had beledigd. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag bekendgemaakt.

Böhmermann had op 31 maart in zijn satirische tv-show 'Neo Magazin Royale' een gedicht voorgedragen waarin hij grapte dat Erdogan zich schuldig maakt aan pedofilie en zoöfilie. In Ankara was het gedicht serieus in het verkeerde keelgat geschoten.

Beledigen buitenlands staatshoofd
Op vraag van Turkije heeft Duitsland nu een inleidend onderzoek geopend wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. Voor die strafprocedure was de toelating van de Duitse regering nodig.

"In een rechtstaat is het niet aan de regering, maar aan het Openbaar Ministerie en het gerecht om de persoonlijke rechten van de getroffenen en de andere belangen af te wegen tegen de persvrijheid", zo verdedigde Merkel die beslissing. Justitie moet het laatste woord hebben in deze zaak, benadrukte de bondskanselier.

Fel debat
De zaak had in Duitsland een fel debat teweeggebracht over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en over het nut van de wet die het beledigen van buitenlandse staatshoofden strafbaar maakt. Merkel benadrukte dat de beslissing ook in de Duitse regering voor heel wat onenigheid heeft gezorgd. Er waren duidelijke meningsverschillen tussen de christendemocratische en sociaaldemocratische coalitiepartners, zo klonk het. Merkel heeft nu duidelijk gemaakt dat de regering een voorstel zal indienen om die gecontesteerde wet af te schaffen.

De Wever: "Ik zou alle Duiters willen oproepen om deze slechte satire te delen op Facebook"
Bart De Wever vindt dit onaanvaardbaar. "Ik zou alle duitsers oproepen om deze slechte satire op Facebook te zetten en zichzelf vervolgens aan te geven bij de politie. Want als men iedereen moet vervolgen, kan men niemand vervolgen."