Heftig debat tussen Clinton en Sanders

Enkele dagen voor de belangrijke voorverkiezing in de Amerikaanse deelstaat New York, zijn Hillary Clinton en Bernie Sanders stevig met elkaar in debat gegaan. De twee Democratische kandidaten gingen tijdens een tv-debat herhaaldelijk in de clinch met elkaar.

De vroegere First Lady en de senator uit Vermont gingen tijdens het CNN-debat discussies aan over onderwerpen als handelsbeleid, energie, klimaatverandering, gezondheid, wapenwetgeving, het minimumloon en buitenlands beleid. De toon tussen beide kandidaten was evenwel al van bij de start grimmig, omdat Sanders herhaalde dat Clinton niet over de vaardigheden beschikt "om de president te zijn die we nodig hebben". Hij verwees daarbij naar haar steun voor "rampzalige" handelsakkoorden en voor de oorlog in Irak. Ook het feit dat Clinton miljoenen dollars ontvangt vanuit Wall Street, werd haar door Sanders aangerekend.

"De New Yorkers hebben mij twee keer tot hun Senator gestemd", zo repliceerde Clinton. "En Barack Obama had voldoende vertrouwen in mijn beoordelingsvermogen om me te vragen zijn minister van Buitenlandse Zaken te worden. Clinton viel Sanders dan weer aan op zijn te softe wapenbeleid. Sanders had zich gekant tegen de mogelijkheid voor slachtoffers om wapenfabrikanten aan te klagen.

Het negende Democratische tv-debat vond plaats in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Dinsdag vinden in de staat New York namelijk voorverkiezingen plaats, waar heel wat afgevaardigden voor de partijconventie te verdienen zijn. Daarnaast is New York voor beide kandidaten ook symbolisch belangrijk: de 68-jarige Clinton was ooit Senator voor New York, terwijl de 74-jarige Sanders geboren is in Brooklyn.

Sanders heeft zeven van de voorbije acht voorverkiezingen gewonnen, maar moet wel nog altijd een achterstand inhalen op Hillary Clinton. Volgens de peilingen ligt Clinton momenteel voorop in New York.

"Clinton wint wellicht in New York"
"Sanders en Clinton claimen beide New York een beetje als hun thuisbasis", zegt correspondent Greet De Keyser. "In New York zijn er maar liefst 291 kiesmannen te verdienen, dus wie het hier goed doet, kan het aantal kiesmannen ver naar voor duwen en voor Hillary Clinton lijkt dat het geval. Het komt erop neer dat de overwinning voor Clinton al binnen is. Beide zullen dinsdag wel aanwezig zijn in New York tijdens de verkiezingen."