"Abdeslam had info over Duits atoomonderzoek"

Terreurverdachte Salah Abdeslam had informatie over het atoomonderzoekscentrum Jülich (Forschungszentrum Jülich) in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen in zijn woning. Dat berichten de kranten van het Duitse Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), op gezag van leden van het parlementaire controleorgaan. Behalve afgeprinte internetartikels over het kernonderzoekscentrum zijn ook foto's gevonden van voorzitter Wolfgang Marquardt, aldus de krantenberichten.

Volgens de informatie van RND bracht de voorzitter van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maaßen, verschillende leden van het controleorgaan van de Bundestag in streng vertrouwelijke gesprekken op de hoogte over de vondst in de woning van Abdeslam in Molenbeek. De kanselarij en het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarden volgens RND geen informatie te hebben.

Veiligheidsdienst ontkent
De veiligheidsdienst laat weten er niet van op de hoogte te zijn dat in de woning van terreurverdachte Salah Abdeslam informatie over het onderzoekscentrum gevonden is. Maaßen zou hierover geen vertrouwelijke gesprekken gevoerd. Ook het onderzoekscentrum van Jülich zelf zegt op zijn website dat het geen aanwijzingen heeft. "We staan hierover in contact met de bevoegde veiligheidsautoriteiten en het nucleaire toezicht."

Abdeslam werd opgepakt in Molenbeek kort voor de aanslagen in Brussel op 22 maart. Abdeslam is de sleutelverdachte van de aanslagen van 13 november in Parijs. In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs was al een video gevonden waarin een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd bespioneerd. Die video was gemaakt door de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart opbliezen in de luchthaven Brussels Aiport en het metrostation Maalbeek.

Bekijk ook: