Vijf arrestaties na beledigen Erdogan

In Turkije werden vijf mensen gearresteerd voor het "beledigen" van president Recep Tayyip Erdogan, dat meldt het Turkse persagentschap Dogan. Het zou gaan om vijf mannen uit de zuidelijke provincie Sanliurfa die de Turkse president zouden hebben beledigd op sociale netwerken. Een zesde persoon werd gearresteerd en daarna weer vrijgelaten.

Sinds zijn verkiezing in augustus 2014 is het aantal rechtszaken voor het beledigen van Erdogan toegenomen. Bijna 2.000 procedures werden opgestart tegen artiesten, journalisten en gewone burgers. Meestal leiden deze processen tot voorwaardelijke gevangenisstraffen, maar op 20 januari dit jaar werd een vrouw veroordeeld tot elf maanden gevangenis, omdat ze een "obsceen" gebaar had gemaakt tijdens een manifestatie in maart 2014.

Eerder deze week kwam de president al in het nieuws nadat bekend werd dat hij de Duitse satiricus en tv-presentator Jan Böhmermann wil vervolgen. Böhmermann had op 31 maart in zijn satirische tv-show 'Neo Magazin Royale' op ZDF een gedicht voorgedragen waarin hij laat uitschijnen dat Erdogan zich schuldig maakt aan pedofilie en zoöfilie.

Rel rond Duitse komiek