Boko Haram "bewijst" dat meisjes nog leven

Twee jaar nadat Boko Haram 276 schoolmeisjes van een middelbare school in Chibok ontvoerde, levert de islamistische terreurgroep in een video "het bewijs" dat de meisjes nog leven. Dat meldde de Amerikaanse zender CNN gisteren.

In de video van twee minuten zijn vijftien meisjes te zien met een zwarte hidjab, die hun naam zeggen en vertellen dat ze ontvoerd zijn in Chibok, aldus CNN. Twee moeders herkenden hun dochter en een klasgenote van de meisjes kon een aantal van haar vriendinnen identificeren. De video zou opgenomen zijn op 25 december 2015, en is de eerste sinds de video van mei 2014, waaruit valt af te leiden dat sommige ontvoerde meisjes nog altijd in leven zijn.

Onderhandelingen
De Nigeriaanse regering reageerde dat de meisjes alleszins niet gestresseerd lijken te zijn in de video. Verder geeft ze echter geen commentaar over de onderhandelingen met Boko Haram, die de meisjes wil ruilen voor islamistische gevangenen in de Nigeriaanse gevangenissen. De regering had Boko Haram gevraagd bewijs te leveren dat de meisjes nog in leven zijn, en ontvingen voor de video al vijf foto's van enkele gegijzelden. 

Twee jaar geleden
Op 14 april 2014 werden 276 schoolmeisjes ontvoerd door Boko Haram. Een maand na ontvoering verspreidde de terreurbeweging een video waarop de meisjes al te zien waren. Van de 276 schoolmeisjes zijn er nog 219 vermist, 57 van hen konden kort na hun ontvoering ontsnappen.

In november 2014 verspreidde de leider van Boko Haram een videoboodschap waarin hij zei dat de ontvoerde schoolmeisjes allemaal waren uitgehuwelijkt.

Bekijk hier de reportage van CNN: