FBI betaalde hackers om iPhone te kraken

De FBI heeft professionele hackers ingehuurd om de iPhone te kraken van Syed Rizwan Farook, de terrorist die een schietpartij hield in de Amerikaanse stad San Bernardino. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

De FBI zou eenmalig hackers betaald hebben om aan een zero-day-lek te geraken. Dat is een gat in de beveiliging die het mogelijk maakt om, met behulp van speciale software, binnen te dringen in bijvoorbeeld een iPhone.

Geld waard
Beveiligingslekken die nog niet zijn gedicht, daar valt geld bij te rapen. Beveiligingsbedrijven gebruiken die lekken om in te breken op systemen. Zo heeft het bedrijf Zerodium publiekelijk toegegeven lekken aan overheden te hebben verkocht.

Juridische strijd
De FBI overweegt om de zero-day-lek aan Apple bekend te maken, zodat de technologiegigant het gat kan dichten. De juridische strijd tussen de FBI en Apple duurde tot eind maart. De veiligheidsdienst wilde dat de rechter Apple beval om gegevens aan hen door te geven. Volgens Amerikaanse media zal het ministerie van Justitie opnieuw naar de rechter te stappen.

De oproer tussen de FBI en Apple begon net na de aanslag in de stad San Bernardino in de staat Californië. De aanslag werd gepleegd door een koppel, Syed Rizwan Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik, die beiden geradicaliseerde moslims waren. Volgens de veiligheidsdienst had Farook contact met andere terroristen via zijn iPhone. De FBI eiste van Apple om toegang te krijgen tot zijn gsm, maar dat weigerde de multinational. Volgens Apple zou het een ongezien precedent betekenen, dat de privacy van alle gebruikers in het gedrang brengt.