Spanje: verdachte aanslag Parijs opgepakt

De Spaanse politie heeft vandaag in Malaga een 27-jarige Fransman opgepakt, die de Parijse terrorist Amedy Coulibaly wapens zou geleverd hebben. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid deelde woensdag mee dat de arrestatie gebeurde in het Zuid-Spaanse Rincón de la Victoria in de provincie Málaga. Er werden ook nog twee andere verdachten opgepakt uit Servië en Montenegro, die mogelijk bij illegale wapenhandel betrokken zijn.

De jihadist Coulibaly had op 9 januari 2015 in Parijs in een supermarkt voor kosjere levensmiddelen vier mensen gedood en verschillende mensen in gijzeling genomen. Bij de bestorming van de supermarkt door de politie werd hij doodgeschoten. Hij zou een dag eerder in Parijs een vrouwelijke agente gedood hebben. Volgens het Spaanse persbureau Efe zou de in Andalusië opgepakte Fransman, de 27-jarige Antoine Denevi uit Pas-de-Calais, contact gehad hebben met wapenhandelaars uit Servië. Die zouden hem de wapens kunnen geleverd hebben.

De Fransman ontkende tijdens zijn verhoor door een Spaanse onderzoeksrechter in Madrid de wapens verkocht te hebben en aanvaardde zijn uitlevering aan Frankrijk, aldus gerechtelijke kringen.