Dossier Aanslagen Brussel

IS dreigt in nieuw magazine 'Dabiq'

“Ibrahim en Khalid El Bakraoui troffen voorbereidingen voor de aanslagen in Brussel, maar ook voor die van Parijs.” Dat beweert Islamitische Staat in de veertiende editie van 'Dabiq', hun jihadistische magazine. Najim Laachraoui maakte de explosieven voor beide aanslagen. “De aanslag in Brussel was slechts een herinnering", staat er te lezen.

In het voorwoord waarschuwt IS meteen voor nog meer aanslagen: “Parijs was een waarschuwing. Brussel was een herinnering. Wat nu nog komt, zal verwoestender en bitterder zijn dankzij de toestemming van Allah. En Allah overwint zijn zaak, de meeste mensen zijn daar echter niet van op de hoogte.”

El Bakraoui
In het eerste artikel in 'Dabiq' worden de broers El Bakraoui geprezen voor hun daden. Zij bliezen zich beiden op in Brussel. Ibrahim El Bakraoui op de luchthaven van Zaventem, Khalid El Bakraoui in het metrostation Maalbeek. Islamitische Staat beweert dat de twee broers ook betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. “Alle voorbereidingen voor de aanslagen in Parijs en Brussel zijn gestart door Khalid en zijn broer Ibrahim. De twee broers verzamelden de wapens en de explosieven", staat er geschreven. 

Laachraoui
Volgens Islamitische Staat heeft ook Najim Laachraoui meegeholpen om de aanslagen in Parijs voor te bereiden. Laachraoui is de andere terrorist die zich opblies op de luchthaven van Zaventem. Hij maakte volgens IS de explosieven voor de aanslagen in Brussel én Parijs.