Verdachte bagage Schiphol ongevaarlijk

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in Nederland heeft vannacht bij Schiphol geen gevaarlijke stoffen aangetroffen in de bagage van een verdachte. De afzettingen op de luchthaven worden opgeheven, zei een woordvoerder van de marechaussee, een van de Nederlandse politiediensten. De man bleek een dakloze Pool te zijn die dronken was, meldt de Nederelandse ordedienst.

De man werd dinsdagavond voor Schiphol Plaza opgepakt na een melding van een 'verdachte situatie'. Het gebied werd daarop afgezet met linten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam uit voorzorg ter plaatse om de bagage van de verdachte te controleren. Meerdere zwaarbewapende politiemannen stonden in en rond het gebied. "Het EOD-onderzoek heeft geen gevaarlijke stoffen opgeleverd", zei de woordvoerder. "Dat betekent dat de maatregelen allemaal opgeheven worden. Het verkeer kan gewoon weer door."

Er werd uitgezocht waarom de aangehouden man zich verdacht gedroeg op de luchthaven. Als gevolg van de afzetting konden bussen de voorkant van de luchthaven niet bereiken. Daarop werd besloten taxi's of bussen tijdelijk te laten vertrekken van een andere plek. "Normaal gaan ze via de aankomstpassage, nu via de vertrekpassage", zei een woordvoerster van Schiphol. "Die route hebben we even gewijzigd."

De opgepakte man bleek een 25-jarige dronken en dakloze Pool te zijn. De man zei tegen de marechaussee dat hij een terrorist was. Hij had twee grote rugzakken bij zich.