Europa gaat Panama Papers onderzoeken

Een brede meerderheid in het Europees Parlement wil een onderzoek naar de grootschalige belastingontwijking die aan het licht kwam in de Panama Papers. Donderdag bespreken de fractieleiders de eventuele oprichting van een Europese parlementaire onderzoekscommissie. 

Ook in het Europees Parlement wekken de offshoreconstructies van de Panama Papers beroering. Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt ziet alvast twee opties voor verdere stappen: de oprichting van een nieuwe onderzoekscommissie, of een upgrade van de tijdelijke commissie over fiscale rulings tot een nieuwe commissie met "een zo breed mogelijk mandaat". De grootste fractie in Straatsburg, de christendemocratische EVP, legt pas woensdag haar standpunt vast, maar voorzitter Manfred Weber verzekerde dat zijn formatie "volledige transparantie" wil. 

De Panama Papers betreffen meer dan elf miljoen documenten van het Panamese advocatenbureau Mossack Fonseca. Ze bieden inzage in de grootschalige wijze waarop vermogenden van over de hele wereld offshoreconstructies in belastingparadijzen opzetten. Naar aanleiding van de Panama Papers lanceerde de Europese Commissie al een oproep om een gemeenschappelijke lijst van belastingparadijzen op te stellen.