'Zelfdodingsgolf' treft Canadese stad

Het Attawapiskat-reservaat, gelegen in het noorden van Ontario in Canada, kreeg maandag bijstand toegestuurd omdat er tijdens de eerste negen dagen van april al elf zelfmoordpogingen plaatsvonden. Om diezelfde reden was dit weekend al de noodtoestand er afgekondigd.

De dramatische situatie wijst volgens de federale minister van Volksgezondheid op een diepe malaise. "Op dit moment zijn er in het hele land gemeenschappen die geconfronteerd worden met een verontrustende situatie, hoewel ze vandaag niet in de schijnwerpers staan", aldus minister Philpott tijdens een persconferentie in het federaal parlement. 

Ook bij de Eskimogemeenschap van Kuujjuak waren er tussen midden december en midden maart vijf gevallen van zelfdoding, allemaal jongeren tussen 15 en 20 jaar.

Volgens Bruce Shisheesh waren er in de laatste zes maanden in het Attawapiskat-reservaat een honderdtal pogingen tot zelfdoding. Volgens de publieke radiozender Radio-Canada was er de laatste weken sprake van een toename.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.