Erdogan wil Duitse komiek vervolgen

De Turkse president Erdogan wil dat de Duitse satiricus en tv-presentator Jan Böhmermann vervolgd wordt. Hij diende ook klacht in tegen de Duitser. Aanleiding is een gedicht van Böhmermann over de Turkse president dat bij Ankara in het verkeerde keelgat is geschoten.

Böhmermann had op 31 maart in zijn satirische tv-show 'Neo Magazin Royale' op ZDF een gedicht voorgedragen waarin hij laat uitschijnen dat Erdogan zich schuldig maakt aan pedofilie en zoöfilie. "Het meest houdt hij van geiten neuken en minderheden onderdrukken, Koerden trappen, Christenen rammen. En 's avonds in plaats van slapen, orale seks met duizend schapen", zei hij onder andere in die show. 

Erdogan heeft in een diplomatieke nota aan het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om de satiricus  te vervolgen. Hij heeft zich bovendien in Mainz, de zetel van de openbare omroep ZDF, als privépersoon klacht ingediend tegen de komiek wegens belediging.

Sceptische minister
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt kritisch een mogelijke strafprocedure tegen satiricus Jan Böhmermann. Turkije wil dat de ZDF-moderator wegens een spotgedicht over president Recep Tayyip Erdogan strafrechtelijk vervolgd wordt. "We zijn er eerder sceptisch over dat het strafrecht de juist te volgen weg is", klonk het uit de omgeving van minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

De Duitse regering onderzoekt momenteel of ze het Openbaar Ministerie de toelating geeft om Böhmermann wegens belediging van een staatshoofd te vervolgen. "Niemand heeft wat aan een lynchpartij", klonk het op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Spotlied
Het is niet de eerste keer dat er vanuit Duitsland gespot wordt met de Turkse president Erdogan. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had twee weken geleden nog de Duitse ambassadeur op het matje geroepen voor 'Erdowie, Erdowo, Erdogan', een twee minuten durend spotlied over Erdogan dat op de Duitse tv-zender NDR werd uitgezonden.

“Belediging van buitenlands staatshoofd”
Turkije bevestigt dat president Erdogan wel degelijk zelf Duitsland heeft verzocht om de komiek te vervolgen. Volgens Turkije gaat het niet om humor, satire of vrije meningsuiting, maar zondermeer om belediging van een buitenlands staatshoofd.