Dossier Aanslagen Brussel

Valls: “Bewijs van zeer hoge dreiging Parijs”

De Franse premier Manuel Valls heeft gezegd dat de nieuwe aanvallen die de Brusselse terreurcel plande in Parijs, het "bewijs zijn van de zeer hoge dreiging die weegt op Frankrijk". De eerste minister deed de uitspraken tijdens een bezoek aan Algerije.

De terreurcel die op 13 november de aanslagen pleegde in Parijs, was van plan om nog eens toe te slaan in Frankrijk, zo bleek zondag. Omdat het onderzoek "met grote stappen vooruitging", heeft de cel echter beslist om toe te slaan in Brussel.

"Dat is een bijkomend bewijs van de zeer hoge dreiging die weegt op heel Europa, en meer specifiek op Frankrijk", aldus Valls tijdens een persconferentie in Algiers met zijn Algerijnse ambtsgenoot Abdelmalek Sellal. "We laten onze voorzichtigheid niet varen".

"Dit wil zeggen dat de dreiging aanwezig is en dat we ons moeten mobiliseren", voegde hij daar aan toe. "De onderzoeken, in perfecte coördinatie met de Franse justitie, zullen meer duidelijkheid brengen. In dit stadium is het niet nodig om nog meer te speculeren", besloot Valls.