VS wil wereld zonder nucleaire wapens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft voor de start van de G7-top in het Japanse Hiroshima een pleidooi gehouden voor "een wereld zonder nucleaire wapens". Het is de eerste keer dat een minister van de Verenigde Staten een bezoek brengt aan de stad die in augustus 1945 door een Amerikaanse atoombom werd getroffen.

"De Verenigde Staten hebben zich al enige tijd geëngageerd tot een wereldwijde nucleaire ontwapening", zegt Kerry in een interview met de Japanse krant Chugoku Shimbun. Hij benadrukte daarbij dat president Barack Obama eerder al een lans had gebroken voor een kernwapenvrije wereld, een verwijzing naar een speech die Obama in 2009 in Praag had gehouden.

Een eerste stap
De verklaringen van Kerry zijn vooral symbolisch belangrijk. De VS zijn het enige land dat ooit een kernbom heeft gebruikt. In augustus 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, werden nucleaire aanvallen uitgevoerd op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tijdens het interview bleef de minister wel op de vlakte over eventuele excuses of spijtbetuigingen vanuit Washington.

G7
Zondag start in Hiroshima de G7-top. De ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven grootste industrielanden zullen er twee dagen onder meer over de nucleaire ontwapening overleggen. In Hiroshima zal ook gesproken worden over de strijd tegen de jihadistische terreur en over de conflicten in Syrië en Oekraïne.