Is staakt-het-vuren in Syrië verleden tijd?

Het staakt-het-vuren in Syrië, dat sinds eind september van kracht is, "staat op het punt in te storten". Dat heeft een verantwoordelijke van de Syrische oppositie verklaard. Op 13 april starten opnieuw vredesonderhandelingen in het Zwitserse Genève.

Sinds 27 februari is een staakt-het-vuren van kracht tussen het regime en de regeringsgezinde troepen, die gesteund worden door Rusland, en de gematigde rebellen. Terreurgroep IS en het al-Nusrafront zijn niet betrokken. "Deze laatste tien dagen hebben we zelfs een sterke achteruitgang geboekt en het staakt-het-vuren staat op het punt om in te storten", aldus Bassma Kodmani, lid van het High Negotiations Committee voor de Syrische oppositie in een interview met de Franse krant Journal du Dimanche.

Slag tegen oppositie 
Volgens haar worden er opnieuw clusterbommen gebruikt. "De Amerikaans-Russische missie die belast is met het observeren van het staakt-het-vuren heeft geen macht", aldus Kodmani. "Er werd duidelijk een slag toegediend tegen de oppositie", zegt de oppositieleider nog. "Rusland heeft de bevoorradingswegen van de gematigde oppositiebrigades op het terrein onder vuur genomen, tot het staakt-het-vuren in februari van kracht werd."

Volgens Kodmani toont de terugtrekking van de Russische troepen, die midden maart werd aangekondigd, "aan zij die Bashar al-Assad steunen dat deze hulp niet meer ongelimiteerd en onvoorwaardelijk is". "Het moeilijkste wordt het om te weten of Rusland de voorwaarden voor de onderhandelingen zal kunnen opleggen aan Damascus", waarschuwt Kodmani.

Nieuwe vredesonderhandelingen
De onderhandelingen in Genève hernemen op 13 april. Ze moeten leiden tot een politiek overgangsorgaan tegen de zomer en verkiezingen in de twaalf maanden die daarop volgen. Door de oorlog in Syrië vielen sinds 2011 meer dan 270.000 doden en sloegen miljoenen mensen op de vlucht. "Wij blijven erbij dat we moeten komen tot een overgangsautoriteit die alle macht heeft, ook die van president Assad, terwijl het regime enkel een regering van nationale eenheid wil met enkele oppositieleden en onafhankelijken", zegt Kodmani nog. "Niemand weet hoe we die twee visies kunnen verenigen."

Kodmani klaagt tot slot aan dat de Amerikaanse president Barack Obama "de Russen heeft toegelaten alle kaarten van het spel in handen te hebben. Er is geen politieke wil, hoewel de VS zich meer zouden kunnen inspannen."