Noord-Korea lanceert nieuwe raket

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen met succes een motor getest voor een intercontinentale ballistische raket, die voldoende capaciteit heeft om een nucleaire aanval uit te voeren tegen het Amerikaanse continent. Dat melden de Noord-Koreaanse staatsmedia.

Het "grote succes" geeft aan dat Noord-Korea de "garantie" heeft om een "nucleaire aanval te kunnen uitvoeren tegen de Amerikaanse imperialisten en andere vijandige krachten", zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens staatspersagentschap KCNA. Indien deze onthullingen correct zijn, betekenen ze een grote stap voorwaarts voor het nucleaire programma van Pyongyang, aldus persbureau AP.

Sceptisch

Buitenlandse experts staan echter sceptisch tegenover de vele uitspraken van Noord-Korea over nucleaire tests. Ze menen dat het regime opschept over zijn nucleaire capaciteiten in de aanloop naar het congres van de Koreaanse Arbeiderspartij volgende maand. Ook buurland Zuid-Korea meent dat Pyongyang onmogelijk over een betrouwbare intercontinentale ballistische raket kan beschikken, laat staan er een kernkop op kan installeren.

Spanning

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen hoog op sinds de nucleaire test met een waterstofbom, die Noord-Korea naar eigen zeggen heeft uitgevoerd in januari. Een maand later lanceerde Pyongyang een satelliet, wat door de internationale gemeenschap beschouwt wordt als een vermomde test met een langeafstandsraket. De VN-Veiligheidsraad heeft daarop zeer strenge sancties uitgevaardigd tegen Pyongyang. Toch heeft het regime de afgelopen weken zij nucleaire activiteiten en de verklaringen daarrond opgevoerd. Het regime verklaarde onder meer te beschikken over de technologie om thermonucleaire koppen te verkleinen, om ze op een ballistische raket te plaatsen en een echte nucleaire afschrikking te veroorzaken.